Apene, evolusjonen og havet
Licensed from: Anna Om / yayimages.com
Pattedyrene lever og har utviklet seg på land over millioner av år, men en gang for lenge siden, trolig på barneskolen (?) lærte jeg at noen pattedyr hadde forlatt landjorden og gjort fisker av seg. D.v.s. ikke ordentlige fisker, de har jo fortsatt lunger, og ikke gjeller, men de utviklet seg fra å være dyr som levde og gikk på land til å bli dyr som lever og svømmer i havet. Dyrene jeg tenker på her er f.eks. hvaler og seler. Litt research på nettet viser at disse dyrene ser ut til å ha utviklet seg fra felles forfedre til nåværende landpattedyr (f.eks. sauer og griser) for ca. 50 millioner år siden, og det landdyret som i dag er nærmet beslektet til havdyrene er flodhesten. Dette er et flott eksempel på hvordan evolusjonen virker, trolig var det enklere tilgang på mat på stranda/i havet som medførte at enkelte landpattedyr begynte å leve i strandsonen, for så å tilpasse seg mer og mer til å leve i selve havet, slik at vi tilslutt fikk vannpatterdyr som delfiner og hvaler.
En eller annen gang på åtti- eller nitti-tallet kom jeg over en teori som gitt ut på at menneskene også har utviklet seg mot å bli vannpattedyr, nemlig vannapeteorien (the aquatic ape). Teorien går ut på at det moderne mennesket (homo sapiens) utviklet seg fra ape til menneske ved å leve og finne føde i strandsonen og i havet. Slik utviklet menneskene mange av de trekkene som skiller oss fra apene:
- Stor hjerne: Forskere mener at tilgang til sjømat gav oss mulighet til å utvikle en stor hjerne.
- Nese: Menneskenes nese fungerer mye bedre ved dykking og svømming enn apeneser.
- Underhudsfett: Menneskene har underhudsfett over hele kroppen, noe som hjelper til med å holde kroppen varm i vann. Dette har ikke apene.
- Mangler pels: Naken hud er bedre i vann enn våt pels, bare se på hvalene og delfinene.
- Gå oppreist: Menneskene lærte seg trolig å gå oppreist for å holde hodet over vann mens de lette etter mat i havet.
Jeg syntes dette var en veldig bra teori! Den forklarer jo kjempebra hvorfor menneskene liker å være på stranda, like å leke i vannet og liker å svømme og dykke. Jeg ble derfor skuffet en del år seinere da jeg oppdaget at dette ikke var en veldig akseptert teori innen de akademiske korridorer. Det finnes nemlig ikke noen fossiler som understøtter en slik teori, og trolig vi vil ikke finne noen, da en slik livsstil ikke er ideell for å produsere fossiler. I tillegg har veldig mange forskere lagt mye prestisje (utfra det som finnes av fossiler) i teorier om at mennesket utviklet seg på savannene i Afrika, og ikke på stranda.
Men nå øyner jeg håp! Det viser seg at teoriene om at vi utviklet oss på Afrikas savanner møter motbør grunnet teorier om klimaet da dette skal ha skjedd, og flere begynner å påpeke at sannsynligheten for å utvikle en rekke menneskelige trekk (se listen over) er størst når vi tenker oss en utvikling på stranda, kontra inne på savannene.
Satser derfor på en varm sommer slik at vi kan komme oss tilbake til stranda der vi hører hjemme!
#Teknologi #Vannape #Evolusjon #Utvikling #Darwin #OnTheBeach #Strandliv
Licensed from: kamchatka / yayimages.com